söndag 13 maj 2012

Johnny

Den lilla stora människan och barfotamannen Johnny Holmberg har inatt gått över till en annan värld och vet nu något som vi inte vet. Skogsmannen, den hängivne socialisten, poesivännen. Överkalix är en stor profil fattigare. Johnny som irriterade sina politiska vänner och motståndare med att läsa poesi av Dan Andersson och Gustaf Fröding i samband med kommunfullmäktiges möten. Johnny som genomskådade marknadskrafternas härjningar. Johnny som kunde ställa frågan: - Tillväxt, varför är det så viktigt med tillväxt?  Denna  fråga ställde han bl a till de församlade i samband med ett samtal mellan skogsarbetare nu och då vid  Nattfestivalen i Korpilombolo i december 2011 där det framkom hur de äldre skogsarbetarna slitit ut sina kroppar i hårt arbete. Det var viktig historia som framkom under det mötet och så var det med Johnny, varhelst det handlade om mer filosofiska tankegångar, om utveckling, om medmänsklighet så presenterade han egna tankar och rön. Och det är inte populärt i småborgerligheten. Så snart du visar att du har en egen tanke så blir du klassad som att du vill vara märkvärdig och blir undanskuffad i många kretsar. Johnny tror jag inte hade något emot att bli undanskuffad ur vissa kretsar. Han njöt av att tända brasor lite här och där, placera ut lite vassa stickor som irriterade och klämde.

Sista gången vi sågs var i tisdags då vi var och lyssnade på en ung trubadurska som sjöng visor till gitarr på ett sätt som jag vet att Johnny uppskattade. Jag kom sent, nickade hej åt honom och han nickade tillbaka och det slog mig att han såg så allvarlig ut, men sen lämnade jag det därhän. Tills jag hörde att vad som hänt. Vi jobbade tillsammans, han Anders och jag med ett Dan Anderssonprogram vid en tidigare nattfestival. Han gick in med hela sin själ i det arbetet och presenterade fakta om poeten, som få fått höra om tidigare. Med Johnnys egenhändigt byggda fiol och den svarta slokhatten lutande mot som enda rekvisita presenterade vi tillsammans sång, musik och berättelser med hans starka stämma. Han tyckte att jag var för försiktig när jag började sjunga "Jag är spelman, jag ska spela ...". Du måste ta i mer!... Precis som jag tolkade ett av hans motton i livet - du måste ta i mer! - såväl vad gällde poesi som politik.

Det slår mig så här efteråt att han när han berättade om VI:s littearturbåt som han rest med tidigare i vår, var lite mer återhållsam än tidigare, även om han var så glad över att han tagit chansen att åka med och lyssna på alla goda författare och träffa likasinnade.  Johnnys filosofiska och politiska tankegångar var det nog inte alla som kunde ta till sig här i bygden. Som så´n blir man emellanåt väldigt ensam även om jag tror att Johnny så småningom förstått och accepterat det mesta av egenheterna här.

Inga kommentarer: